Tekrar Yeni Bir İlişkiye Nasıl Başlanır?

Bazıları için ciddi uzun süreli bir ilişki içinde olma rahatlatıcı gelebilirken  bazıları için ise ürkütücü olabilir. Kötü olan eski   ilişkinizdeki problemleri eski partnerinize bağlayabilirsiniz. İyi bir ilişkinin esas kilit noktası hem sizin hem de partnerinizin sergilemiş olduğu bağlanma tarzıdır. İlişkilerde kurmuş olduğumuz iletişim ve ilişkini temelini aslında bebeklik dönemimizde bakım verenlerimiz ile kurmuş olduğumuz ilişkinin devamını sürdürüyoruz. İlişkilerinizde sizlere benzer şekilde tıpkı birbirini tekrarlayan döngüler gibi kişiler değişse de hayatınızın belli başlı noktalarında senaryo değişmiyorsa muhtemelen bunun altında içten içe bağlılık korkunuzdan ötürü hayatınıza dahil etmiş olduğunuz yaşantılardır.

Bu döngü size tanıdık geldiyse lütfen öncelikle endişelenmeyin, bu hayatınız boyunca tekrarlayacak anlamına gelmez. Bu size tanıdık geliyorsa, paniğe kapılmayın çünkü bu, birini sevemeyeceğiniz veya sağlıklı bir ilişkide olamayacağınız anlamına gelmez. Bu duygusal engeli aşmanın ilk adımı, bağlanma korkunuz olduğunu kabul etmektir. Bağlanma korkunuzun olduğundan şüpheleniyorsanız, ancak tam olarak emin değilseniz, bir ilişki içindeyken aramanız gereken işaretler için okumaya devam edin.

Kısa Süreli İlişkiler Tam Senlik Mi?

Bağlanma korkunuzun var olabileceğine dair işaretlerden biri kısa süreli ilişkileri mi tercih ediyorsun. Buradaki anahtar kelime “her zaman” çünkü burada gelişigüzel bir şekilde hayatı spontalığı içinde tanışmış olduğun kişiler ile çıkmaktan öte, kısa süreli ilişkilerde ilişkiye çaba göstermeden bitirmenin daha karlı geldiği ilişkilerden bahsediyorum. Bu tarz ilişkilerde sık sık buluyorsanız kendinizi durup düşünmekte fayda var.

İncinmekten Korkuyorsun

Bağlılık konusunda kaygısı olan insanlar, ilişkilere sıcak ocak kuralı perspektifinden yaklaşabilirler. Sizi kaybetmeden önce açıklayalım: bir çocuk (veya herhangi biri) sıcak bir sobaya dokunursa, ardından gelen acılı yanıkların onlara aynı hatayı bir daha asla yapmamayı öğrettiğine dair bir teori geliştirdi. İlişkiler açısından, eski bir partner tarafından mecazi olarak yakılan insanlar, tekrar incinmekten kaçınmak için herhangi bir derin, romantik ilişkiden kaçınabilirler. Örneğin eski sevgiliniz sizi aldatıysa, partnerinize   güvenmek sizin için biraz zor olabilir.  Geçmiş kalp kırıklıklarınız kendinizi yeni ilişkinizde kendinizi sabopte etmenize neden oluyor.

Örneğin, eski sevgiliniz sizi aldatıysa, geç saatlere kadar çalışmak zorunda olduklarını söylediğinde, iş gezisine çıktığında veya arkadaşlarıyla vakit geçirdiğinde yeni partnerinizin aynı şeyi yapacağına dair felç edici bir korkuya sahip olabilirsiniz. Yalan söylüyor olabileceklerine dair bu korkular ve endişeler daha önce yaşadığınız güvensiz deneyimlerden geliyor. Yıkıcı deneyimlerden sonra tekrar güvenmek konusunda zorluk çekip adeta kendinizi sabote edebiliyorsunuz.

Ek bir gösterge, potansiyel ilişkileri kendi başlarına bitirmek yerine sabote eden kişi olma eğiliminde olmanızdır. Bunu yapan bazı insanlar, sadece kendilerini incitmekle kalmayıp eşlerini de incittikleri için kendilerini suçlu hissederler. Ancak, iyi bir şeyi sebepsiz yere mahvetmekten çok daha karmaşıktır.

Örneğin, ilişkinizde o kadar mutlu olabilirsiniz ki daha fazla sürmeyeceğinden korkarsınız, bu nedenle kaçınılmaz olanı beklemek yerine süreci hızlandırır ve ilişkinin patlamasına neden olan bir şey yaparsınız. Bu şekilde, daha önce çok mutlu olmana rağmen en azından nasıl ve ne zaman biteceğini kontrol edebilirsin.

Bağlanma Korkunuzun Olabileceğini Kabul Etmekten Kaçınıyorsunuz

Bağlılıktan korkup korkmadığınızı anlamaya çalışırken, en başta bağlılığa nasıl baktığınızı yeniden incelemeniz önemlidir. Bağlanmaya karşı olan korkusunun olmadığını  söyleyen birçok insan, genellikle sağlıklı ve güvenli bir ilişkiye bir adım atmaktan korkar ve bağlılığın istedikleri bir şey olmadığına kendilerini ikna ederler.

Örneğin, kariyerinizde mükemmelleşiyorsanız ve önümüzdeki birkaç ayı veya yılı hayatınızın bu yönüne odaklanarak geçirmek istiyorsanız, bu tamamen sorun değil. Bununla birlikte, kariyerinizi birine bağlanmaktan kaçınmak için bir bahane olarak kullanırsanız, bağlılık konusunda ciddi bir fobiniz olabilir. Gördüğünüz kişiyle işler yolunda gitmediği için bağlılık istemediğinize karar vermeden önce, bir adım geri atın ve doğru kişiyle birlikte olup olmadığınızı sorun.

Duygularını Paylaşmaya Korkuyorsun

Duygularınızı başkalarıyla paylaşmak sizin için zor mu yoksa rahatsız mı? Sizi önemseyen (ve sizin de değer verdiğiniz) insanlara karşı biraz mesafeli, soğuk veya duygusal olarak mesafeliyseniz, bu duygular bağlanma korkusundan geliyor olabilir.

Başkalarında Hataları Kolayca Buluyor Musun?

Size sizi mutlu edecek şekilde davranan harika bir insanla ilişki içinde olabilirsiniz, ancak onlarda bir sorun olduğu için bunun yürümeyeceğine kendinizi ikna edersiniz. İster arkadaşlarını sevmiyor olun, ister örtüyü kaldırmalarından nefret ediyor olun, bu ilişkinin fazla derinleşmemesi için yeterli neden bulabileceksiniz.